Eräänä päivänä paistoin pannulla keräkaalia, sipulia ja porkkanaa. Palasin lapsuuden muistoihin siinä hetkessä, kun sekoitin niitä pannulla. Tuoksumuisto valtasi mielen. Olimme kesät kasvimaalla kitkemässä rikkaruohoja.”
Raija Laaksosen mielessä syntyi sillä hetkellä ajatus vanhanajan kaalipiiraasta uudella twistillä. Jättikaalitaskun taikinassa ja täytteessä käytetään Geopark-alueella tuotettuja viljoja, maitoja, munia ja kasviksia. Mausteena on itse kasvatettua oreganoa ja lipstikkaa
sekä lähihunajaa.
Kaaleja on viljelty Suomessa ja 1500-luvulta alkaen. Pohjolan ilmasto sopii kaalin viljelyyn, sillä ne kestävät myös hallaa ja vaativat kosteutta. Täässä Suomenselän korkeilla mailla sataakin enemmän kuin alavilla rannikkoalueilla tai Järvi-Suomessa.
Porkkanat, sipulit ja kaalit viihtyvät Geopark-alueella jääkauden kasaamilla ja jäätiköiden sulamisvesien huuhtomilla multavilla hiekka- ja hiesumailla, joki- ja järvilaaksojen avarilla ja valoisilla etelärinteillä. Pohjolan valoisat kesäyöt tuottavat
aromikkaita kasviksia ja saavat aikaan myös viljoille parhaan maun. Alueen avaratkangasmetsät ovat erityisen suotuisia kasvualustoja puolukalle.
Raijanholvin GEOfood -tuote on kehitetty osana Geofood – lähiruokaa ja geologista perintöä -hanketta. Hanke on EU-osarahoitteinen ja sille on myönnetty myös Leader-tukea. Katso lisää: https://www.satafood.net/hankkeet/geofood/