Kävelin tuttua kotipihan polkua puutarhaan. Pysähdyin ja katselin isäni vanhaa tervattua puuvenettä, jonka villiyrtit olivat ympäröineet. Palasin lapsuuden muistoihin, kun isäni toi sangollisen kalaa läheiseltä järveltä äidille. Niistä äiti laittoi meidän suurperheellemme ruokaa. Siinä hetkessä syntyi ajatus valmistaa lähialueen kuhaa.

Raijanholvissa kuhaa tarjotaan lounaalla eri muodoissa ja erilaisten kastikkeiden kera, mm. metsäsienikastikkeella. Raija Laaksonen on innokas metsässä liikkuja ja sienestäjä, joten sienet poimitaan itse. Verkkosivujen lounaslistalla kerrotaan, milloin kuhaa on tarjolla.

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -alueen enimmäkseen karut järvet ja arvokkaat joet ovat monien merkittävien luontaisten kalalajien, kuten kuhan, elinympäristöjä. Järviä on alueella melko vähän, mutta jokiverkostot ovat sitäkin mittavammat. Ruhjelaaksoihin syntyneiden jokien latvapurot saavat usein alkunsa soilta tai niille purkautuvista lähteistä, ja raikas pohjavesi takaa kalalajeille mainiot elinolot.

Raijanholvin GEOfood -tuote on kehitetty osana Geofood – lähiruokaa ja geologista perintöä -hanketta. Hanke on EU-osarahoitteinen ja sille on myönnetty myös Leader-tukea. Katso lisää: https://www.satafood.net/hankkeet/geofood/.